Βρίσκεστε εδώ: HomeΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑΠαραδοσιακή μουσικήΤα τραγούδια της Δεσκάτης

Τραγούδια της Δεσκάτης Γρεβενών

cd deskatis coverΣτις 14 Απριλίου του 1967, ο Τάκης Σαμαράς, υπεύθυνος εκπομπών παραδοσιακής μουσικής στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας και οι συνεργάτες του, επισκέπτονται τη Δεσκάτη.

Στην αίθουσα του Ε.Μ.Ο.Δ. συγκεντρώνουν αρκετούς καλλίφωνους Δεσκατιώτες κι αρχίζουν τις ηχογραφήσεις που κράτησαν έξι ημέρες. Οι ηχογραφήσεις δεν ολοκληρώθηκαν λόγω του ότι ο Τάκης Σαμαράς και οι συνεργάτες του έφυγαν την 21η Απριλίου «άρον άρον» για τη Θεσσαλονίκη λόγω του πραξικοπήματος. Ωστόσο, στη διάρκεια των έξι ημερών που παρέμειναν πρόλαβαν και ηχογράφησαν γύρω στα εξήντα τραγούδια και σκοπούς.

Το 2005, μετά από ενέργειες της Νομαρχίας Γρεβενών και του Δήμου Δεσκάτης, η ΕΡΤ3 παραχώρησε αυτό το υλικό από το μουσικό της αρχείο και εκδόθηκε από τη Νομαρχία Γρεβενών σε διπλό cd, ένα πολύτιμο αρχείο που η αξία του μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου.

Δείτε τους συντελεστές, τον κατάλογο των τραγουδιών, διαβάστε τους στίχους και ακούστε τα τραγούδια.
Τα δημοτικά τραγούδια της Δεσκάτης αυτού του διπλού cd ηχογραφήθηκαν τη δεκαετία του 1960. Οι τραγουδιστές άνθρωποι απλοί, φορείς της ζωντανής λαϊκής παράδοσης, με φωνές γνήσιες, αυθεντικές, ανόθευτες και ανεπιτήδευτες.…

ΑΝΑΖΗΤΗΖΗ

Αρχή