Χάσια

cd pashaliatika hasia coverΗ Δεσκάτη και τα χωριά των Χασίων (Δήμητρα, Κατάκαλη, Τρικοκκιά και Τριφύλι) αποτελούν το νότιο τμήμα του Νομού Γρεβενών. Συνορεύουν με τη Θεσσαλία και μουσικοχορευτικά έχουν μια έντονη επιρροή. Τα τραγούδια εδώ, μουσικά και ρυθμικά, προσομοιάζουν με τα τραγούδια του Ορεινού Όγκου του νομού μας. Η μελωδία τους είναι μακρόσυρτη, βαριά, λυπητερή, αλλά πάντα επιβλητική.

Η μελωδία των χασιώτικων τραγουδιών προσεγγίζει αυτήν του Ορεινού Όγκου, υπάρχει, όμως, και ένα ποσοστό τραγουδιών με γρήγορο ρυθμό και πιο εύθυμο σκοπό. Όσο ανηφορίζει κανείς υψομετρικά προς τα χωριά της Πίνδου, το ύφος των πασχαλιάτικων τραγουδιών γίνεται ολοένα και πιο επικό.

Διαφορές σημαντικές υπάρχουν και στο στίχο, παρόλο που ένας αριθμός τραγουδιών είναι ίδιος σε όλες τις περιοχές του Νομού Γρεβενών.

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση είναι το γεγονός ότι τα λαζαριάτικα ή βαγιάτικα τραγούδια είναι πιο έντονα στη μνήμη των κατοίκων των Βεντζίων και των Χασίων, όπου τραγουδιούνται μέχρι σήμερα και διατηρείται το έθιμο του Λαζάρου ανόθευτο. Γι’ αυτό και τα τραγούδια εδώ είναι πιο πολλά.

Δείτε τον κατάλογο των τραγουδιών, διαβάστε τους στίχους και ακούστε τα τραγούδια.

ΑΝΑΖΗΤΗΖΗ

Αρχή