Βρίσκεστε εδώ: HomeΚατηγορίαΔιαγωνισμός Δημοτικού ΤραγουδιούΔιαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού - Η φιλοσοφία του διαγωνισμού

Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού - Η φιλοσοφία του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός δεν είναι αυτοσκοπός. Απλά είναι η πρόφαση, είναι το μέσο με το οποίο ψάχνουμε βαθύτερα. Είναι ο καλύτερος τρόπος, για να ενεργοποιήσει κανείς όλους τους απλούς ανθρώπους, που έχουν το χάρισμα όχι μόνο της καλής φωνής, αλλά και της καλλιεργημένης απ' την παράδοση φωνής, της φωνής που σμιλεύτηκε απ' το χρόνο, απ' τη συμμετοχή στα λαϊκά δρώμενα, της φωνής που έμαθε δίπλα σε παλιότερους και γεροντότερους να τραγουδάει, που έχει πάρει τα πατήματα, τη χροιά και τη μυρουδιά των παραδοσιακών τραγουδιών.

Διαμέσου ενός διαγωνισμού δίνεται το δικαίωμα της έκφρασης στον καθένα, αν όχι να φτάσει στον τελικό διαγωνισμό, να συμμετέχει τουλάχιστον στη διαδικασία της καταγραφής για τη διάσωση και τη διάδοση της παράδοσης. Δίνεται η ευκαιρία στον καθένα να δώσει κι αυτός κάτι απ' τη ψυχή του, απ' τον εαυτό του, για τη διάσωση του λαϊκού μας πολιτισμού.

Διαμέσου του διαγωνισμού προσπαθούμε να περισώσουμε ό,τι απόμεινε, έτσι ώστε να υπάρξει στο μέλλον ως πολιτιστική παρακαταθήκη. Να μπορεί δηλαδή ένας απόγονός μας στο μέλλον να απευθυνθεί βιβλιογραφικά στις καταγραφές μας, στα αρχεία που θα αφήσουμε, για να εμπλουτίσει μια επιστημονική δουλειά είτε σχετική με τη μουσική είτε με το στίχο είτε με τα λαϊκά δρώμενα του λαϊκού μας πολιτισμού. Γι' αυτό ό,τι καταγράφεται πρέπει να καταγράφεται με όλη τη σοβαρότητα που απαιτεί η δουλειά αυτή. Ό,τι γίνεται cd ή βιβλίο πρέπει να είναι προσεγμένο. Δεν πρέπει αυτά τα πράγματα να γίνονται με ελαφρότητα και μάλιστα πολλές φορές αβάσταχτη ελαφρότητα και με στόχο μόνο την προβολή.

Ασχολούμαι με την καταγραφή, τη διάσωση και τη διάδοση των δημοτικών τραγουδιών πάνω από 30 χρόνια. Σήμερα διαθέτω ένα τεράστιο προσωπικό αρχείο και μια σημαντική εμπειρία γύρω από το δημοτικό τραγούδι του Νομού Γρεβενών. Άλλωστε, αν δεν είχα αυτά τα εφόδια, δεν θα τολμούσα ένα επιχείρημα σαν κι αυτό.

Θα μπορούσα να εκδώσω σε cd μόνο τα τραγούδια που έχω στη δική μου συλλογή. Όμως, είναι μεγάλο πράγμα η χαρά της συνδημιουργίας, η χαρά του να απευθύνεσαι ξανά και ξανά στον απλό άνθρωπο, στον απλό πολίτη, στο γέροντα και στη γριά, τους απόμαχους της ζωής, που νομίζουν ότι είναι πια στη γωνία και κανένας δεν ενδιαφέρεται γι' αυτούς. Με τη διαδικασία του διαγωνισμού παίρνει ο καθένας την αξία που του αρμόζει. Καταθέτει ο ίδιος το θησαυρό που έχει μέσα του. Αυτός δικαιώνεται και εμείς γινόμαστε πλουσιότεροι σε γνώση, σε σοφία λαϊκή.

Έτσι, εμείς έχουμε περισσότερες λαϊκές καταθέσεις στην τράπεζα του λαϊκού μας πολιτισμού. Όλα αυτά είναι η χαρά της ζωής, η αξία να είσαι άνθρωπος, να επικοινωνείς με το διπλανό σου, να ανταλλάσσεις γνώσεις, να δείχνεις υπομονή και να εισπράττεις σοφία. Αυτή είναι στην ουσία η διαδικασία της άμεσης δημοκρατίας του πραγματικού δημοκρατικού προγραμματισμού, γιατί συμμετέχει απευθείας ο λαός.

Συμπερασματικά, η φιλοσοφία του διαγωνισμού είναι η καταγραφή, η διάσωση και η διάδοση του λαϊκού μας πολιτισμού για τον οποίο πρέπει όλοι να είμαστε περήφανοι και όχι να ντρεπόμαστε γι' αυτόν.

Όλοι εν ονόματι της δημοκρατίας, που πολλές φορές αγγίζει το λαϊκισμό, προσποιούνται ότι αγαπούν τους απλούς ανθρώπους. Όταν, όμως, καλούνται να υποστηρίξουν και να στηρίξουν τα δημοτικά τραγούδια, το βάζουν στα πόδια, γιατί τα θεωρούν κατώτερα, απαρχαιωμένα και καθυστερημένα.

Τέρμα η υποκρισία. Ή αγαπάμε τον απλό άνθρωπο, τη λαϊκή ψυχή με όλα της τα στολίδια ή τον αφήνουμε ήσυχο στην ευτυχία των βιωμάτων του που κουβαλάει πάππου προς πάππου. Τέρμα στην αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία χειρίζονται ορισμένοι αυτό το τόσο σοβαρό θέμα της παράδοσης και του δημοτικού τραγουδιού.

30/8/2003 Ομίλια του Νομάρχη Γρεβενών Δημήτρη Ρίγγου στον Διαγωνισμό.

ΑΝΑΖΗΤΗΖΗ

Αρχή