Βρίσκεστε εδώ: HomeΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑΛαογραφικά βιβλίαΠασχαλόγιορτα στα ΓρεβενάΤο βαθύτερο νόημα του Πάσχα, της Σταύρωσης και της Ανάστασης

Πασχαλόγιορτα στα Γρεβενά - Το βαθύτερο νόημα του Πάσχα, της Σταύρωσης και της Ανάστασης

Το αποκορύφωμα της χριστιανικής θρησκείας είναι η θυσία του Θεανθρώπου για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους με το μαρτυρικό θάνατο της σταύρωσης, η κατάβαση στον Άδη και η Ανάσταση.

Το Πάσχα στη συνείδηση του λαού έχει δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, τη χριστιανική και τη λαϊκή, λαογραφική.

Από χριστιανική άποψη δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το Πάσχα με το σταυρικό θάνατο του Ιησού, την κατάβασή του στον Άδη και την Ανάσταση είναι το απαύγασμα, το απόσταγμα της πίστης μας, της χριστιανικής μας θρησκείας. Με τη θυσία του αυτή ο Υιός του Θεού απάλλαξε το ανθρώπινο γένος από το προπατορικό αμάρτημα, κατέλυσε το θάνατο και τον Άδη και απελευθέρωσε τον άνθρωπο δίνοντάς του το δικαίωμα της αιώνιας ζωής.

Από λαογραφική άποψη, ο λαός επένδυσε με τη δική του λαϊκή πίστη και φαντασία όλο αυτό το κορυφαίο θρησκευτικό γεγονός της σταύρωσης, της κατάβασης στον Άδη και της Ανάστασης του Ιησού Χριστού. Να γιατί το Πάσχα στη συνείδηση του λαού είναι νόμισμα με δύο όψεις, τη θρησκευτική και τη λαϊκή.

ΑΝΑΖΗΤΗΖΗ

Αρχή