Πασχαλόγιορτα στα Γρεβενά - H Κυριακή των Βαΐων

Την Κυριακή των Βαΐων, όλο το χωριό στην εκκλησία και ύστερα όλοι οι χωριανοί έπαιρναν τα "βάγια" απ' του παπά το χέρι, διαβασμένα και ευλογημένα. Τα βάγια είναι πυξάρια που αφθονούν στο Σπήλιο, στο Παλιοχώρι Βεντζίων και σ' άλλα χωριά των Γρεβενών. Την ημέρα αυτή η εκκλησία "καταλύει" το ψάρι, δηλ. επιτρέπεται, παρόλο που είναι νηστεία, η βρώση ψαριού. Σχεδόν σε όλα τα χωριά έτρωγαν παστό μπακαλιάρο, όπως άλλωστε και την ημέρα του Ευαγγελισμού. Μετά τη Θεία Λειτουργία στήνεται, σε πολλά χωριά και σήμερα, στην πλατεία του χωριού ο τρανός χορός των Βαΐων, με τον οποίο λήγει η τριήμερη γιορταστική εκδήλωση του Λαζάρου. Στο χορό παίρνουν μέρος, εκτός απ' τις λαζαρίνες, και ηλικιωμένες γυναίκες του χωριού με πρώτη στη σειρά τη γεροντότερη του χωριού. Το πρώτο τραγούδι αναφέρεται στην ημέρα των Βαίων:

Πάσα Βαϊά σηκώνομαι στην εκκλησιά να πάνω,
στην εκκλησιά στην Παναγιά μες στ' Άγιο Ευαγγέλιο.
- Κυρά μου, δώσ' μου τα κλειδιά, κλειδιά του παραδείσου
ν' ανοίξω τον παράδεισο, να μπω να σεργιανίσω.

Ο χορός συνεχίζεται με ποικιλία τραγουδιών, που εξυμνούν την αγάπη, την ομορφιά και τον έρωτα και το γλέντι συνεχίζεται μέχρι να πλησιάσει το ηλιοβασίλεμα.

Έτσι τελειώνουν οι γιορταστικές εκδηλώσεις του Λαζάρου. Όλοι οι χωριανοί εύχονται στις λαζαρίνες "και του χρόνου με γαμπρό". Κι εκείνες απαντούν ευχαριστώντας "Καλή Πασχαλιά".

Κατηγορία: Πασχαλιάτικα τραγούδια - Κυριακή των Βαΐων

ΑΝΑΖΗΤΗΖΗ

Αρχή