Βρίσκεστε εδώ: HomeΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑΔιάφορα κείμεναΓια την ιστορία του Νομού Γρεβενών

Για την ιστορία του Νομού Γρεβενών

Ο Νομός Γρεβενών είναι ένας μικρός σε πληθυσμό νομός, μεγάλος, όμως, σε ψυχικό, ηθικό και εθνικό φρόνημα. Σας φιλοξενεί ένας λαός γεμάτος αγάπη, ανθρωπιά, ζεστασιά, καλοσύνη, φιλοτιμία και φιλοξενία.
Από τους πιο όμορφους νομούς της χώρας με ανυπέρβλητο φυσικό κάλλος, απίθανες εναλλαγές τοπίου, πανύψηλα καταπράσινα βουνά, χαράδρες, φαράγγια, ρυάκια, ποτάμια, καταρράκτες, απέραντους βοσκότοπους και καλλιεργήσιμη γη. Σας υποδέχεται, δηλαδή, ο ιδανικότερος νομός για εναλλακτικό τουρισμό, βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία.
Ο νομός με τα 19 θαυμαστά πέτρινα γεφύρια και δύο από τα ωραιότερα ποτάμια της Ελλάδας, το Βενέτικο και τον Αλιάκμονα.
Μια περιοχή με πλούσια και πανάρχαια ιστορία. Ο τόπος αυτός είναι η πρώτη κοιτίδα του Ελληνισμού. Είναι η χώρα της προϊστορικής Μακεδονίας, η γη των Αρχαίων Μακεδνών. Η χώρα του βασιλιά Μακεδόνα και του γιου του Πίνδου, προς τιμήν του οποίου πήρε το όνομά της η ομώνυμη οροσειρά της Πίνδου.
Γενάρχης των Μακεδόνων ήταν ο μυθικός ήρωας Ηρακλής κι όλοι εμείς περήφανοι απόγονοι του από τους Δωριείς, οι οποίοι από εδώ έκαναν την κάθοδό τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η περιοχή μας είναι η χώρα της Ολυμπιάδας, του Φιλίππου και του Μεγαλέξανδρου.
Από 'δω διάλεγε ο βασιλιάς Αλέξανδρος, ο Μεγαλέξανδρος, τα καθαρόαιμα άλογα και τους φοβερούς ιππείς για τις εκστρατείες του στην Ανατολή, στα βάθη της Ασίας.
Στη διάρκεια των χιλιετιών της Ελληνικής Ιστορίας αυτός ο τόπος πάντα πρωτοστατούσε σε αγώνες και εθνική προσφορά μέχρι σήμερα.
Αυτή η δύσβατη, η ορεινή, η κακοτράχαλη περιοχή, που κάποτε ήταν απροσπέλαστη αλλά πάντα ελεύθερη, σήμερα έχει αναπτυχθεί σημαντικά τόσο χάρη στους εθνικούς όσο και χάρη στους ευρωπαϊκούς πόρους.
Τα μεγάλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα εξασφαλίζουν σημαντική προοπτική για το μέλλον.
Η Εγνατία Οδός, αυτό το τεράστιο έργο των υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών, σιγά σιγά βγάζει τον τόπο μας από την απομόνωση και τον οδηγεί με επιτυχία στις αγορές των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης.
Τα επιχειρησιακά προγράμματα όλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης του 1ου, του 2ου και σήμερα του 3ου έδωσαν και δίνουν ακόμη αναπτυξιακή πνοή.
Στις δεκαετίες πριν από την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο νομός μας δοκιμάστηκε τόσο απ' την εσωτερική όσο και απ την εξωτερική μετανάστευση. Σαν μαγνήτης τραβούσε τους νέους της εποχής η Ευρώπη, η Αμερική, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Ερήμωνε συνεχώς ο τόπος. Χρόνια ολόκληρα αιμορραγούσε η Ελλάδα κι, όμως, άντεξε και θ' αντέξει.

από τον χαιρετισμό του Νομάρχη Γρεβενών Δημήτρη Ρίγγου
στη Σύνοδο Κορυφής των Υφυπουργών Εργασίας και Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
στο ξενοδοχείο «CASA LA MUNDI» (Φεβρουάριος 2003)

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΑΝΑΖΗΤΗΖΗ

Αρχή