Βρίσκεστε εδώ: HomeΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑΔιάφορα κείμεναΓια τον Χρήστο Βάμβαλη

Προσφώνηση του Δημήτριου Β. Ρίγγου στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του καθηγητή Χ. Βάμβαλη για την αποχώρησή του από τη Δ/νση της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ.

Ο Βάμβαλης. Ο Χρήστος Βάμβαλης ο Κορυσιώτης.
Ο υφηγητής της νιότης μας, της ωριάς μας. Ο καθηγητής της ωριμότητάς μας, πάντα, όμως, ο δάσκαλός μας, ο συνεργάτης, ο φίλος, ο άνθρωπος, το στήριγμα στην επιστημονική μας διαδρομή.
Το υπόδειγμα του ήθους και του ύφους, της δημοκρατικότητας, της διακριτικότητας και του διαλόγου, αλλά και της σύνεσης, της σωφροσύνης, της σοφίας και της ωριμότητας.
Πέρα για πέρα και σε βάθος δημοκρατικός και διορατικός, με σπάνια ευφυΐα και γρηγοράδα στη σκέψη, μας μύησε στην ιατρική και τη φιλοσοφία της, ιατρός και φιλόσοφος ο ίδιος, έχει σήμερα, σύμφωνα με το Γαληνό, «της φιλοσοφίας πάντα τα μέρη, το τε λογικόν και το φυσικόν και το ηθικόν», ενώ παράλληλα πληροί το του Ιπποκράτους: «χρη τον ιητρόν έχειν τινά ευτραπελίην παρακειμένην, το γαρ αυστηρόν δυσπρόσιτον και τοίσιν υγιαίνουσι και τοίσι νοσέουσιν».
Επιπρόσθετα, ο Βάμβαλης έχει την ικανότητα του «μετάγειν την σοφίην εις την ιατρικήν και την ιατρικήν εις την σοφίην».
Ο Βάμβαλης πάντα «ιάτρευε μη λογισμώ πιθανώ, αλλά τριβής μετά λόγου».
Τέλος, ο Βάμβαλης έχει την ικανότητα «να επιστρατεύει τους νοσούντας ένεκεν της υγείας και να φροντίζει τους υγιαίνοντας ένεκεν της ανοσίας».
Αυτός είναι ο Βάμβαλης.
Χρήστο Βάμβαλη, υφηγητή μου, Χρήστο Βάμβαλη, καθηγητή μου, Χρήστο Βάμβαλη, φίλε μου, σ' ευγνωμονώ που βρέθηκες στο δρόμο μου, που συντρόφεψες την πορεία μου. Σε χρειάζομαι πάντα δίπλα μου. Σ' ευχαριστώ για όσα μου προσέφερες.
Σ' ευχαριστούμε όλοι, σ' αγαπούμε όλοι.

Δημήτριος Β. Ρίγγος

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΑΝΑΖΗΤΗΖΗ

Αρχή